Pizza er et fladt rundt brød med topping af olivenolie, tomatsauce, pestoer, tappenader mm.
Der har tidligere hersket en opfattelse af, at pizza stammer fra Italien, men pizzaens oprindelse kan ikke fastslås med sikkerhed. Ordet pizza er både i familie med det græske pitta og det tyrkiske pide, som fortæller, at begrebet har dækket over en oldgammel middelhavsudgave af fladbrød
Ordet pizzeria optages først i en italiensk ordbog i 1918, så trods tidligere tiders formodninger, er det uvist hvor retten stammer fra. Til gengæld menes Napoli at være stedet, hvor den første pizza margherita blev lavet.
Pizzaen laves som udgangspunkt ved at forme pizzadejen, lægge fyldet på, og bage den ved høj temperatur i en speciel pizzaovn, der kan nå højere temperaturer end almindelige ovne - typisk omkring 360 grader. De fleste bages som fladbrød, medens andre foldes sammen omkring fyldet. Verden over, er der forskellige traditioner for pizzabagning og fyld.
I Danmark har standardpizzaen en middeltyk bund, og et forholdsvist tykt lag af toppings af varierende kvalitet. Den sydeuropæiske pizza har oftest en tyndere bund og et forholdsvist tyndt lag af udsøgt topping.
Fra Usa kommet en speciel udgave af pizzaen, kaldet deep pan-pizza som er nærmest en franskbrødsdej med en masse fyld på.
På samme måde har andre lande verden over, forskellige traditioner for pizzabagning og fyld.
Pizza Margherita
En helt enkelt men fantastisk pizza som stammer fra 1850,erne hvor man regnede pizza for fattimandsspise
Dronning margereta lavede en konkurrence for bagere hvor hun bedømte de bedste pizza og det blev en pizza som en lokal bager kom med i de italienske farver Rød, hvid og grøn, nemlig tomatsauce, mozzerella og basilikum, og denne pizza vandt konkurrencen og derfor blev den opkaldt efter dronningen " margherita "
Pizza Marinara
Dette er en rigtig tomatpizza, hvor man smører en god tomat sauce på bunden og lægger solmodne tomatskiver ovenpå.
Til sidst kan der toppes med friske krydderurter som basilikum, oregano, men også persille, ramsløg, purløg mm, kan bruges.
En ide kan også være at røre en skefuld pesto med olivenolie og så dryppe det over pizzaen.